Back to top

A Szent László-herma és koponyaereklye tudományos elemzése

Nemsokára nyomdába kerül a "Szent király, Lovagkirály. A Szent László-herma és a koponyaereklye vizsgálatai." című könyv, mely képanyagának egy részét a Julius-Globe Kft. szponzorálta. Megbízott fotósunk, Szabó Béla, Heiligenkreuzban, Bécsben, Győrben, Bántornyán, Nagyváradon, Magyarremetén, Mezőtelegden, Gelencén és Székelyderzsen örökítette meg a Szent László királyunkat ábrázoló festményeket, freskókat, üvegablakokat, szobrokat és ereklyét.

 Szerkesztők: Kristóf Lilla Alida, Lukácsi Zoltán, Patonay Lajos
 Kiadó: Győri Hittudományi Főiskola

 A kötet 2011-ben végzett tudományközi kutatómunkát mutatja be, ami Szent László koponyaereklyéjének természettudományos, a Győrben őrzött herma műszaki vizsgálataira, illetve a belső ereklyetartó szakszerű tisztítására koncentrált. Az elvégzett tudományos vizsgálatokon túl, a kötet történeti munkákkal is szolgál, mintegy keretet adva a hat évvel ezelőtt elvégzett kutatásoknak. Összesen 14 tanulmányt olvashatnak az érdeklődők, 24 neves kutató közreműködésével. A tanulmányok a szakmai követelmények igényességével készült, ugyanakkor közérthető formában kerül bemutatásra. A kötet szerkesztői nagy gondot fordítottak arra, hogy a nívós tanulmányokat tovább erősítsék a különleges és gazdag képanyaggal, amely bevezeti az olvasót a kutatás rejtelmeibe, illetve az akkor megélt magasztos légkörbe.

 Az egymásra épülő összetett vizsgálatok tették lehetővé, hogy a koponyaereklye tudományos elemzését követően megismerhessük Szent László valószínűsíthető arcmását, a plasztikus és a grafikus arcrekonstrukció segítségével.

 A koponyaereklye kiemelését követő négy napos kutatómunkát a következő szakmák részvételével végezték el: biológiai antropológia, anatómia, fül-orr-gégészet, radiológia, fogászat, áll- és arcsebészet, idegsebészet (4D anatómiai szkennelés), művészet (grafikus arcrekonstrukció), műszaki területek (3D optikai digitalizációs vizsgálat, fotogrammetria) és restaurálás.