Back to top

Formula Students Hungary

Bíróként vettünk részt „költség, gyártás és fenntarthatóság” kategóriában a Formula Students Hungary versenyén.

A győri XMEDITOR szakkommunikációs cég immár hetedszer rendezte meg egyetemi-főiskolai nemzetközi autóépítő versenyét.

A magyar verseny növekvő népszerűségét mutatja, hogy idén minden eddiginél több, 113 csapat jelentkezett, a nyílt regisztráció során pedig csupán ezredmásodperceken múlt a versenyre való bekerülés. A részvétel nem csak a mérnökhallgatók számára volt lehetséges, hiszen a feladat összetettségéből adódóan más szakismeretre is szükség van (pl. közgazdasági, marketing, jogi területek).

A verseny célja, hogy a hallgatók az elméleti ismereteket gyakorlatban is alkalmazni tudják. A tervezés, a gyártás és a gazdasági megvalósítás során megkövetelt csapatmunka, a határidők betartása, illetve a projektmenedzsment mind olyan fontos tapasztalatokat adnak a fiatal mérnököknek, a gazdasági, illetve jogi területről érkező hallgatóknak, melyek rendkívül hasznos gyakorlati ismeretekkel egészítik ki az iskolák elméleti képzését.

A fenntarthatósági megmérettetés során a csapatok előadást tartottak a gumiabroncsok életciklus analíziséről is. Az autóipar egyre nagyobb mértékben használja az életciklus elemzést (LCA), hogy meghatározzák a termék ökológiai lábnyomát, valamint társadalmi és gazdasági hatásait.Az LCA öt fő szakaszát vizsgálták (anyag, kitermelés, élettartam, kezelés és gyártás – felhasználás, illetve szállítás).A bemutató ki kellett térjen anyersanyag-kitermelés, a gyártás,felhasználás, az élettartam és a szállítás gazdaságosságára,továbbá a társadalomra és környezetre kifejtett hatásaira.

A "valós helyzet" feladat során a versenyzőknek be kellett mutatniuk, hogyan tudják 15%-al csökkenteni a versenyautójukba beszerelt kerékagy, illetve pedál gyártási költségét 5000 db/éves mennyiség esetén. A költségelemzés során figyelembe kellett venniük a nyersanyag kiválasztását, a darabok megtervezését, a gyártási folyamatok tervezését, a szerszám szükségletet, ciklus időt, gyártási telep elrendezését, a darabok minőségügyi ellenőrzését és az összköltséget.

A legtöbb versenyző jól felkészült az igencsak komplex feladatokra. A hangulat a versenyzők fáradtsága ellenére fantasztikusvolt, ráadásul a versenyautók is kitűnően teljesítettek a futam alatt.

A csapatoknak és a szervezőknek is szívből gratulálunk!

Forrás: sajtóanyag, FSH hivatalos és Facebook oldala