Back to top

FSH 2017

Véget ért az FSH Hungary nyolcadik, X-Meditor által rendezett egyetemi-főiskolai nemzetközi autóépítő versenye, melyre a világ számos pontjáról érkeztek diákok Győrbe. Négy magyar és 35 külföldi csapat csaknem 800 tagja rendezkedett be a Széchenyi István Egyetem területén, hogy részt vegyenek augusztus 17-20-a között a nyolcadik FSH-n.

A „sátorverés" és regisztráció mellett a csütörtöki program már a gépátvétel és az ellenőrzések jegyében zajlott. A csapatoknak bizonyítaniuk kellett, hogy autójuk megfelel a szabályoknak és teljesítik a versenyhez szükséges előírásokat. Az első két napon tilt-, noise-, és brake-teszten estek át a gépek. A csütörtökön és pénteken rendezett statikus verseny, augusztus 19-20-án pedig a látványos dinamikus versenyszámok kerültek előtérbe, amikor az egyetem körül mérték össze tudásukat a formula autók. Ezen kívül a vesrenyzőknek többek között költség hatékonysági valós esettanulmányt kellett készíteniük egy gyártósor Németországból Csehországba való telepítését megcélozva.

Érdekessége a magyar futamnak, hogy egy kategóriában, egymás ellen indulnak a hagyományos, belsőégésű, és az elektromos motorral felszerelt járművek. A dinamikus versenyszámok csúcsa a vasárnapi úgynevezett endurance-futam, amelyben 22 kilométert kell megtenniük a versenyzőknek, és az üzemanyag takarékosságot, az időt és az állóképességet is vizsgálják.

De mi is az a Formula Student?

A Formula Student egy formula autós (nyitott vezetőfülkés) versenysorozat, mely alapvetően konstruktőri verseny, a hangsúly elsősorban az alkalmazott módszereken, a felhasznált technikákon, a csapatmunkán, s a statikus versenyszámok során az elődásmódon van. A gyorsaság, a direkt egymás elleni versenyzés nem jelenik meg, a végeredmény összetett pontszámítási szisztéma alapján alakul ki.

Nincs a világon még egy olyan FS-verseny, mely városi körülmények között zajlik. A Formula-1-ben az egyik legnépszerűbb futam a Monte Carlo-i, a győri versenyt tehát a Formula Student Monte Carlo-jának is hívhatjuk. 2010-ben 6 országból 11 csapat nevezett, majd az évek során egyre többen jelentkeztek és érkeztek a megmérettetésre. 2012-ben már elektromos autók is rajthoz álltak, így vált az FSH komplex versennyé.

Idén is számos országból jelentkeztek a küzdelemre: ezen a nyáron 39 team próbáltak a legjobbak lenni Győrben. Közülük 13-an elektromos járművel tesztelték az új pályát.

Forrás: Kisalföld, FSH