Back to top

Fókuszban a versenyképesség - Intézmények a kkv-k fejlesztéséért” országos értékelő rendezvény

Az Európai Unió vezetői felismerték, hogy az Unió gazdasági sikere a kis- és középvállalkozások (kkv-k) versenyképességére épül. Az Európai Bizottság felkérésére ezért
a Enterprise Europe Network HCE konzorciuma (EEN-HCE) és a Magyar Nemzeti Kereskedőház útjára indította kerekasztalbeszélgetés-sorozatát, melynek célja a kkv-k és a kereskedelem fejlesztés intézményeinek rendelkezésére álló eszközrendszer áttekintése, az együttműködés javítása. 
 
A nemzetközi fórumokon egyre szembeötlőbb az a tendencia, hogy a kkv-fejlesztés középpontjába a vállalkozók igényeit helyezik. A döntési, stratégiaalkotási folyamatok felülről érkező döntések helyett mind inkább az alulról, az ügyfelektől, kkv-któl induló információkra épülnek.
 
A kis- és középvállalkozások az uniós gazdaság élénkítésében egyre jelentősebb szerepet töltenek be, az Európai Unió növekedésének gerincét képezik. Az Európai Bizottság által készített jelentés szerint, mely a 2015-2016-os éveket vizsgálta, 100 üzleti tevékenységet folytató vállalkozásból 99 kis- és középvállalkozás az Európai Unióban. Minden megtermelt 1 euróból 57 centet az uniós kkv-k állítanak elő. Egy 2015-ös felmérés szerint az európai kis- és középvállalkozások előtt álló legfontosabb kihívás a növekedés tekintetében a megfelelő üzleti partnerek felkutatása (25%), a szakértelem és a menedzsment ismeretek hiánya (18%).  Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a 2017-es évben az uniós kkv-k hozzájárulása az európai  gazdaság bővüléséhez 7%-kal fog nőni. A kis- és középvállalkozások képezik az Európai Unió gerincét, 2015-ben 23 millió uniós kkv közel 4000 milliárd eurót generált és 90 millió munkavállalót foglalkoztatott.
 
A rendezvénysorozat márciusban és áprilisban zajló regionális szekcióira és az országos értékelő rendezvényre más kkv-k mellett a Julius-Globe -ot is meghívták.  A regionális rendezvények eredményeire épülő országos rendezvényen a kis- és középvállalatok fejlesztésében érintett partnerek, intézmények és kamarák ültek egy asztalhoz. Közös cél volt, hogy feltérképezésre kerüljön a vállalkozás-fejlesztési intézményrendszer és növekedjen az együttműködés hatékonysága.

Forrás: EEN, MNKH