Back to top

Határon átnyúló szakképzés elősegítése

300.000,- Ft-al támogatjuk a GYERGYÓSZÉKÉRT Alapítványt. Az alapítvány az elmúlt években sikeresen és hatékonyan támogatta Gyergyószék térségének sport, kulturális és oktatási kapcsolatait Győr városával, valamint a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceum és a győri Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium együttműködését az oktatás területén.

Anyagi és szakmai támogatásával indult meg a CNC és a mechatronika oktatása 2015-ben a fent nevezett Líceumban azzal a céllal, hogy a székelyföldi fiatalok is versenyképes tudással tudjanak megfelelő állásokat betölteni a munkaerőpiacon, biztosítva ezzel a szülőföldjükön történő maradásukat, boldogulásukat.

Az elmúlt években  megszervezték a "Gyergyószentmiklós bemutatkozik" című rendezvényt Győrben, amelytől a fent említett kapcsolatok építése mellett a két térség gazdasági együttműködésének elősegítését is szolgálta. Az alapítvány létrejöttének előzménye a győri Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskola, valamint a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceum testvériskolai kapcsolata. A győriek és a „Szaki” kapcsolatának már eddig is számos gyakorlati eredménye volt. A győri iskola a forgácsoló ipar számára neveli a képzett munkaerőt, s odafigyelnek arra, hogy a tanintézmény a lehető legjobb felszereltségű legyen. A testvériskolai kapcsolat és a győri Audi gyár közreműködésével jutott Gyergyószentmiklósra egy komplett autómotor, ami jó lehetőség arra, hogy a mai követelményeknek megfelelő lehetőségeik legyenek a Szaki diákjainak az autószerelői szakma elsajátítására.

 
Forrás: Támogató levél és  
www.kronika.ro