Back to top

Legújabb kutatás-fejlesztési projektünk az Adient Mezőlak Kft.-vel

Pályázati projekt záró ünnepséget tartott az Adient Mezőlak Kft.(előző neve: Johnson Controls). A konzorciumban megvalósuló kutatás-fejlesztési projekt megvalósítása során 3 autóipari termékcsalád kifejlesztése valósult meg. Az Adient konzorciumi partnere a Julius-Globe Kft. volt. Fő feladatunk a prototípus termékcsalád egyes alkatrészeinek tervezése és kísérleti gyártása volt.
Az autóüléseket gyártó Adient cégcsoport 2007 óta van jelen Magyarországon, és gyártóegységeiben olyan nagy autógyártók számára készítenek innovatív gépjármű ülés-szerkezeteket, mint a BMW, a Daimler, a Chrysler, a Tesla, a Ford, a Jeep, a Seat vagy a Volkswagen. A vállalat három Magyarországi telephelyén - Móron, Mezőlakon és Kecskeméten - több mint 2700 szakember dolgozik. A 2011-ben megnyílt mezőlaki üzemben ülés háttámla- és ülésmagasság állító, illetve zárszerkezetet valamint ülésrögzítő mechanizmusokat gyártanak. Jelenleg a világ minden tizedik autójába az 580 főt foglalkoztató mezőlaki üzemben gyártott ülés mechanizmusok vannak beépítve.
A tömeggyártás mellett kutatás-fejlesztési tevékenység is zajlik Mezőlakon az Adient Németországban lévő európai központjában dolgozó szakemberekkel szorosan együttműködve. Ezen munka keretében kerülhetett sor a világon egyedülálló holtjátékmentes ülés háttámla állító 3 termékcsalád - ülés háttámla állító, ülésmagasság állító, zárszerkezet - kifejlesztésére is. A projektben az említett új termékcsalád-szériák terveinek és fejlesztési prototípusaink kidolgozása, véglegesítése, és gyártásba adása, emellett a termékhez kapcsolódó gyártósor és szerszámok tervezése és legyártása volt a cél.
A fejlesztés eredményeként kifejlesztésre került egy, a világon elsőként teljesen holtjátékmentes működésű ülés háttámla állító termékcsalád, a 3 ajtós autótípusok speciális igényeinek kielégítésére. Az ülésmagasság állító termékcsalád továbbfejlesztett modellje is tartalmaz számos újítást, mely funkcionalitásában sokkal előnyösebb a korábbi szériához képest, továbbá gyártástechnológiai újdonságot is jelent a kifejlesztése. A háttámlák és ülések rögzítésére használatos zárszerkezetek kifejlesztett szériája pedig egyedülállóan kis súlya és mérete miatt jelent újdonságot és piaci versenyelőnyt a cég számára. A projekt nemzetközi jelentőséggel és
újdonságtartalommal bír, mely az Adient Mezőlak Kft. gazdasági helyzetét és piacon lévő helyét biztosítja és erősíti.
A mintegy 2,85 milliárd forint összértékű fejlesztés a Széchenyi 2020 program Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programjának (GINOP) 996 millió forint támogatásával valósulhatott meg.