Back to top

MAZAK iSmart gyárlátogatás Japánban

Nemrég a Yamazaki család által alapított MAZAK gyárakat látogattuk meg Japánban. Az idei EMO kiállításon a MAZAK központi témája az IPAR 4.0 volt. A standon többek között bemutatta az iSmart Factory koncepcióját, melyet az Oguchi gyárban személyesen is megtekinthettük. E mellett látogatást tettünk a cég technológiai központjában, a Minokamo és Seiko gyáregységekben, ahol az additív eljárás mellett a többfunkciós megmunkáló gépeket (INTEGREX), a legújabb generációjú CNC megmunkáló és CNC eszterga gépeket mutatták be, illetve az Optonics gyárban is jártunk, ahol a lézervágó gépek földalatti gyártása történik.

A MAZAK gyárat Sadakichi Yamazaki alapította 1919-ben Nagoyában. Először szalmaszőnyeg készítő gép gyártásával foglalkozott, majd az ipari fadaraboló gépek gyártása után 1928-ban elkezdte a szerszámgépek, esztergapadok és fúrógépek gyártását. Ez adta meg az alapot a mai MAZAK gyártóvállalat folyamatos fejlődéséhez. A MAZAK világszinten is a vezető szerszámgyártók körébe tartozik. Gépeinek körülbelül 30%-át Európában értékesíti.

Na de hogyan lehet eljutni egy iSmart gyár megtervezéséhez és kivitelezéséhez?

A MAZAK a saját első rugalmas gyártási rendszerét 1981-ben kezdte, ekkor már robotok juttatták el a megmunkáló gépekhez a nyersanyagot. 1983 és 1986 között a gyártás hatalmas fejlődésen ment keresztül. Megteremtették az alapjait a gépek közötti kommunikációnak (m2m), a termelés elkezdte használni a számítógépet, a számítógépes rendszer akkor még egyoldalúan kommunikált a termeléssel. 1998-ban már megtörtént az oda-vissza számítógépes kommunikáció. 2006-tól kifejlesztették az eFactory-t, ahol a gyártócellák már önállóan dolgoztak, a tokmánycsere is robottal történt. Ezt követte 2017-ben az iSmart gyár.

Mi is az iSmart gyár?
A Mazak iSmart Factory három alap pillérre épül: a SMOOTH Technológiára, az új SmartBox-ra, amely gyorsabb adatelemzést biztosít megnövelt biztonság mellett; és az MT Connect szabványos kommunikációs protokollra. A részegységek úgy kapcsolódnak egymáshoz, hogy elősegítsék a gyártási adatok valós idejű megosztását a gyártósor és az irodák között, ami rövidebb átfutási időket, csökkentett folyamatbeli raktárkészletet és alacsonyabb közvetett megmunkálási költségeket eredményez a gyártók számára. A világ leggyorsabb CNC vezérlője és a Smooth Process Support (SPS) gyár menedzsment szoftverét magába foglaló SMOOTH Technológia áll a Mazak Industry 4.0 infrastruktúrájának középpontjában.
Az SPS olyan szoftvermodulokat tartalmaz, amelyek hasznos információval szolgálhatnak a menedzsment számára. A megmunkálási program generálása, a központosított eszközkezelés, a gyártási ütemezés és a gépállapot valós időben történő távfelügyeletéig terjedő funkciók révén az adatok hálózaton keresztüli megosztása a legmagasabb hatékonyságot biztosítja az üzem vagy a rendszer irányítóinak.  Tapasztalatuk szerint  ezzel 30 százalékkal csökkenthető a megmunkálási idő, összekapcsolja a teljes gépparkot és valós idejű ellenőrzési és elemzési lehetőséget biztosít.
Az egy hetes látogatás alatt a technológiai újdonságok mellett a Yamazaki család, a MAZAK elnök vezérigazgatója, Tomohisa Yamazaki illetve a cég felső vezetősége és magyar képviselete gondoskodott a tradicionális értékek megismertetéséről is, amely szintén lenyűgözte a magyar csapat mellett az összes többi ország vendégét is.

Forrás: MAZAK, MIMTA2017